Niçin Tomruktan Ev Yaparsınız?

Eğer tomruktan ev yapacaksanız aynen onu kullanırsınız. Biz tomrukları makinadan geçirmiyoruz, kesmiyoruz nede kereste  haline getiriyoruz.

Tomruklar muhtemelen doğal şartlarda gerçekten yenilenebilen tek inşaat malzemesidir.

Tomruk evlerin doğal estetik görüntüsü, nefes alma özelligi,içinde yaşayanları rahatlatır. Üstelik başka evlerin yapamadığı şekilde doğaya/çevreye uyum sağlar.

Kullanılır hale getirilmesi için enerji harcamak gerekmiyor, zaten o haldeler. Tüm makinadan geçmemiş tomruklar doğal yaradılış yapısını korurlar. Bu onları kuvvetlendirir  nem ve de belli başlı zararlıların gövdeye geçmesini engeller.

Tam tomruk evlerin (eğer doğru inşa edilirse) çok uzun ömürleri vardır ve minimum bakım gerektirir.

1000lerce yıldır farklı yöntemlerle inşa edilmiş tomruk evler mevcuttur. Batı ve Doğu Avrupadan tutun u.s.a dan rusyaya kadar.Son 300 yıl boyunca bu soğuk bölgelerden göç eden insanlar tarafından tercih sebebi olan bu uygulama sayısız avantajlarından dolayı günümüzde diğer ülkelerde de kabul görüp yapılıyor.

İngilterenin Essex şehrinde Greensted kilisesi  dokuzuncu ve onbirinci asır arasında inşa edilmiştir ve oranın insanları hala 1000 yıl sonra orada haftalık ibadetleri için toplanıyorlar.

Kalın duvarlar muhteşem izolasyona sebeb oluyorlar, bir düşünün İsveçte veya Kanada daki o tomruk evlerin kışın o ağır kar ın altındaki halini. Bu izolasyon faktöründen dolayı eviniz yıl boyunca enerjiden ve paradan tassaruf eden, çevreye zarar vermeyen rahat ve huzurlu bır yaşamı sağlar. Binamızı korumak için bir kaç basit, çevreye zarar vermeyen, zehirli maddeler içermeyen kimyasal ve mimari konseptler kullanıyoruz.

Tomruklar da  hiçbir tarafı israf olmuyor. İnşaata kullanılmayan kısımlar kışın şöminede yakıt olarak kullanılabilir.

Butt ve Pass tomruk evlerin neredeyse hiç bakıma ihtiyacı yok.

Butt ve Pass tomruk ev inşa etmek için hiç özel yeteneğe sahip olmaya gerek yok.

Tomruk evler ve ahşap kaplamalı evler arasında önemli bir ayrım yapılmalı.

Standard tomruk ev aynı büyüklükteki ahşap kaplamalı evden daha az tomruk kullanır. Bunun sebebi bıçkı kalınlık gibi makinalar kullanılmadığı için daha az kayıp oluyor. Bazı makinaların işlemlerinden sonra kütüğün %25 i ancak kullanılabiliyor.

Kütükleri kereste şekline getirmek, onları ‘fırınlar’da kurutmak ve ilaçlamak sadece israf degil aynı anda büyük miktarda enerji ve toksik kimyasal maddeler geretiriyor.

Ahşap kaplamalı evler genel olarak 25 – 35 yıllık kısa ömürleri vardır. (Komik olan şey de siz ancak evin kredisini yeni ödemiş olursunuz.)

Yıpranan taraflar ahşap kerestenin kendisi değil ama onları birbirilerine bağlayan vida çivi türündeki malzemelerdir. Bu demektir ki dünyamızın sınırlı kaynaklarını tekrar ve tekrar harcamamız gerekiyor.

Dünyamıza ekstra bir maliyeti bulunmadan, 100 yıllarca dayanacak nesillerin kullanabileceği evi sadece birkez inşa etmek çok daha mantıklı ve yararlıdır kanaatindeyiz.

Bunların hepsi kursta detaylı bir şekilde konuşulacak.